Yaşlılıkta rahat bir nefes aldıracak sigorta devreye giriyor

Türkiye’de Yaşlı Nüfus Hızla Artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre, Türkiye’de 65 yaş ve üzerindeki nüfus, 9 milyon 112 bin 298 kişiye ulaşmış durumda. Bu rakam, 2019’a göre %20,7 oranında bir artışı temsil ediyor.

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı da %10,6’ya yükselirken, bu durum sosyal güvenlik ve bakım sistemlerinde önemli değişikliklere zorunlu kılıyor. Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, bu gelişmeler ışığında bakım sigortasının önemini vurguluyor.

Yaşlı Nüfus ve Bakım İhtiyacı

Türkiye’deki yaşlı nüfus hızla artarken, bu durum aynı zamanda nüfusun yaşlanmasıyla birlikte bakım hizmetlerine olan ihtiyacı da artırıyor. Özellikle kadınlar, yaşlı nüfusun büyük bir kısmını oluşturuyor. 2024’te yaşlı nüfusun %55,4’ü kadınlardan meydana gelirken, bu oran gelecekteki demografik yapıyı etkileyebilir. Karakaş, ailelerin bakım yükünü taşıma kapasitesinin azaldığını ve bunun da bakım hizmetlerinin düzenli bir şekilde sağlanmasını gerekli kıldığını ifade ediyor.

Karakaş, TÜİK verilerine göre erkeklerin ortalama yaşam süresinin 76, kadınların ise 82 yıl olduğunu belirterek, ilerleyen yaşlarda sağlık ve bakım hizmetlerine olan ihtiyacın artacağına dikkat çekiyor. Ancak, aile içi bakım hizmetlerinin zayıflaması ve bakım maliyetlerinin yükselmesi, devlet müdahalesini kaçınılmaz hale getiriyor.

İsa Karakaş, köşe yazısında, hızla yaşlanan nüfusun ve artan bakım ihtiyaçlarının, Türkiye için yeni bir sigorta kolu olan “Bakım Sigortası”‘nı zorunlu kıldığını belirtiyor.

Hükümetin çeşitli programlarında bakım sigortasına öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Karakaş, bakım sigortasının yaşlılık dönemindeki belirsizlikleri ortadan kaldıracak önemli bir güvence olabileceğine dikkat çekiyor.

Almanya’nın 28 yıl önce uygulamaya koyduğu bakım sigortası sisteminin bir örnek olabileceği ifade edilirken, Karakaş Türkiye’nin bu alanda geciktiğini ancak artık bu sigorta sistemi geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Bakan Kurum: 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İstanbul’da hasar tespit çalışmalarımız kapsamında şu ana kadar 18 bin 74 binayı inceledik. 16 bin 434 binanın hasarsız, 1640 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

Yatırımcıları etkileyecek yeni düzenleme yolda: Son 2 gün kaldı!

Yeni düzenlemeyle birlikte, Türkiye’deki yatırımcıları etkileyen stopaj oranlarında değişiklikler yapılması bekleniyor. Mevduat ve fonlardaki stopaj oranları yeni düzenlemeyle birlikte belirli fon türlerine göre farklılık gösterecek. Yatırımcılar, mevcut fonlarına ekleme yaparken dikkatli olmalı.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Borsa uçtu, altın tökezledi! İşte haftanın kazançları ve kayıpları

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,24 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,64, avro/TL yüzde 0,20 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,32 azalış kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir