Tereyağı fiyatında tarihi artış

Küresel Gıda Fiyatları Haziran Ayında Arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), haziran 2025’e ait Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, küresel gıda fiyatları haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana yükseldi.

Özellikle et, süt ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artış, bu yükselişte etkili oldu.

Tereyağı ve Et Fiyatlarında Tarihi Zirve

FAO verilerine göre, Et Fiyat Endeksi yüzde 2,1 artarak rekor seviyeye ulaştı. Domuz ve kırmızı et fiyatlarında yaşanan yükseliş, kümes hayvanı etini etkilemedi ve fiyatlar sabit kaldı.

Tereyağı fiyatları da tarihî zirveye çıkarak arttı. Asya’dan gelen yoğun talep, Okyanusya ve Avrupa’daki düşük arz nedeniyle tereyağı fiyatlarında rekor seviyeler görüldü.

Peynir fiyatları da üçüncü ay üst üste artarak dikkat çekti.

Bitkisel Yağlarda Güçlü Talep

Haziran ayında yayımlanan verilere göre, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi yüzde 2,3 arttı. Palm yağı fiyatları yüzde 5 artarken, soya yağı fiyatlarında da artış görüldü. ABD ve Brezilya’daki biyoyakıt beklentileri, soya yağı fiyatlarını etkiledi.

Tahılda Düşüş, Şekerde Dip Seviye

Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 1,5 azalarak geriledi. Arjantin ve Brezilya’daki fazla arz, mısır fiyatlarında düşüşe neden oldu. Bununla birlikte, Avrupa, ABD ve Rusya’daki olumsuz hava koşulları buğday fiyatlarını yukarı çekti.

Şeker Fiyat Endeksi ise %5,2 azalarak Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Brezilya, Hindistan ve Tayland’daki olumlu üretim beklentileri fiyatları etkiledi.

Tahıl Üretiminde Beklenen Rekor

FAO, 2025 yılında küresel tahıl üretiminin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 milyar 925 milyon ton olacağını tahmin ediyor. Bu, 2024’e göre %2,3 artış anlamına geliyor.

Özellikle Hindistan ve Pakistan’da artan verimlilikle buğday üretiminin 805,3 milyon ton seviyesine ulaşması bekleniyor.

Pirinç üretiminde de rekor bir artış öngörülüyor. Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Vietnam’daki artışlarla 555,6 milyon tonluk rekor kırılması bekleniyor.

FAO, küresel tahıl tüketiminin 2025-2026 döneminde 2 milyar 900 milyon ton olacağını öngörüyor.

Related Posts

Eski AKP milletvekilinden hükümete ekonomi eleştirisi: ‘Toplumun feryadına kulak verin’

Eski AKP’li milletvekili Şamil Tayyar, ekonomik sıkıntıların sabit gelirli yurttaşları zor durumda bıraktığını vurguladı. Faiz geliri elde eden kesimlerle diğer yurttaşlar arasındaki uçuruma dikkat çekti. Toplumun yaşadığı zorluklara karşı acil önlem çağrısında bulundu.

Türkiye’nin en köklü tersanesi icradan satılıyor. Fiyatı belli oldu

Türkiye’nin gemi inşa sektörünün öncülerinden Deniz Endüstri A.Ş.’ye ait Çiçek Tersanesi, mali zorlukların ardından icra yoluyla satışa çıkıyor. 1971’de Gemi Mühendisi Celal Çiçek tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk çıkarma gemisini üreten …

Borsa faiz indirimi söylentilerinden bile etkilendi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,39 değer kazanarak 10.228,39 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 39,37 puan artarken, toplam işlem hacmi 120,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,70 değer kaybederken …

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyon verilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20’li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

CHP’den doğalgaz zammına tepki: Hileli yöntemlere başvuruyorlar, zam TÜİK verilerine yansımasın diye temmuz başında açıklandı

CHP’den doğalgaz zammına tepki: Hileli yöntemlere başvuruyorlar, zam TÜİK verilerine yansımasın diye temmuz başında açıklandı

Enflasyon verileri açıklandı: Emekli ve memur maaş zammı belli oldu!

Haziran enflasyon verisi sonrası memur ve emeklilerin maaş farkları netleşti. Zamlarla birlikte sosyal yardımlar ve tazminat tavanları da yükseldi. Yatırımcılar ve yurttaşlar yeni maaş düzenlemelerini yakından takip ediyor.