Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 10,5 milyar dolar arttı

Özel Sektörün Yurt Dışı Kredi Borcu Mart Sonunda Yükseldi

Mart ayı sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2024 yılı sonuna göre 10,5 milyar ABD doları artarak 182,6 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu bilgi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada yer aldı.

Kredi Borçları Detaylı İncelendi

TCMB’nin açıklamasına göre, uzun vadeli kredi borcu 167,1 milyar ABD dolarıyla dikkat çekerken, kısa vadeli kredi borcu da 15,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti. Finansal kuruluşlar ve finansal olmayan kuruluşlar arasındaki borç dağılımında ise önemli artışlar yaşandığı belirtildi.

Finansal kuruluşların toplam borcu 3,9 milyar ABD doları, finansal olmayan kuruluşların toplam borcu ise 6,6 milyar ABD doları artış gösterdi. Uzun vadeli borçlar genelinde ise finansal kuruluşların uzun vadeli borçları 4,0 milyar ABD doları, finansal olmayan kuruluşların uzun vadeli borçları ise 6,4 milyar ABD doları arttı.

Ayrıca, döviz kompozisyonu incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcunun büyük bir kısmının ABD doları cinsinden olduğu görüldü. Uzun vadeli kredi borcunun yüzde 59,4’ü ABD doları, yüzde 31,9’u Euro, yüzde 2,2’si Türk lirası ve yüzde 6,5’i diğer dövizlerden oluşmaktadır.

Kısa vadeli kredi borcunda ise ABD dolarının payı yüzde 38,2, Euro’nun yüzde 15,0, Türk lirasının yüzde 44,2 ve diğer döviz türlerinin yüzde 2,6 olarak kaydedildi.

Özetle, Mart ayı sonuna kadar yurt dışından sağlanan toplam kredi borcunun 1 yıla kadar olan vade dağılımı incelendiğinde, toplam borcun 56,6 milyar ABD doları olduğu görülmektedir. Bu tutarın 38,8 milyar ABD doları bankalara, 13,4 milyar ABD doları finansal olmayan kuruluşlara, 4,3 milyar ABD doları ise bankacılık dışı finansal kuruluşlara aittir.

Related Posts

YouTube giderek zorlaşıyor: Reklam yerleşimine yapay zeka karar verecek

Google, son zamanlarda popüler YouTube hizmetinde reklamlarla ilgili çok sayıda deney yapıyor . Sonuç olarak, engelleyicilerin (AdBlock) kullanımını engelledi ve yeni reklam formatlarını devreye soktu. Son dakika haberleri bile insanları mutlu …

DİSK-AR’dan çarpıcı rapor: Genç işsizliğinde Türkiye Avrupa’da birinci sırada!

Çalışabilir nüfusun büyük kısmı kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda değil. Gençler arasında işsizlik ciddi boyutlara ulaşırken, özellikle kadınların durumu daha olumsuz. Türkiye, genç işsizliğinde Avrupa ülkeleri arasında en yüksek oranlara sahip.

İstanbul’da yaşamanın maliyeti 90 bin TL’yi aştı

İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre, nisan ayında dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 90 bin 32 TL’ye yükseldi. Bir yılda yüzde 51,7 artan maliyette en sert yükseliş eğitim ve konut harcamalarında yaşandı; eğitim masrafları yüzde 125 zamlandı.

Tapu sahiplerine uyarı: Mülkünüzü korumanın 3 altın kuralı

Tapu sahipleri, mülklerini güvende tutmak için bazı temel kurallara dikkat etmek zorunda. Sahte vekâletler ve usulsüz işlemlerden korunmanın yolu bilinçli hareket etmekten geçiyor.

Trafiğe nisanda 191 bin 983 aracın kaydı yapıldı

Trafiğe nisanda 191 bin 983 aracın kaydı yapılırken, 3 bin 978 aracın kaydı silindi, böylece trafikteki toplam araç sayısı 188 bin 5 adet arttı.

TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı: İlk çeyrekte işsiz sayısı yaklaşık 3 milyon

TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı: İlk çeyrekte işsiz sayısı yaklaşık 3 milyon