‘Tatlı bir masal gibi dinleyebilirler’

Yeşim Erdem’in “Filedelfiya Hikayeleri” Adlı Kitabı Yeniden Okuyucuyla Buluştu

Ümran Avcı – İstanbul – Washington arasında yaşamını sürdüren yazar Yeşim Erdem’in ilk kitabı olan “Filedelfiya Hikâyeleri”, 14 yıl sonra tekrar raflardaki yerini aldı. Kitap, dört öyküden oluşuyor ve ilk kez 2011 yılında Ayizi Yayınları tarafından yayımlanmıştı. Ancak yayınevinin kapanmasıyla kitap sadece sahaflarda bulunabiliyordu. “Filedelfiya Hikâyeleri”, uzun yıllar sonra Can Yayınları tarafından basıldı ve tekrardan okurla buluştu. Hikayeler, Alaşehir’deki bir mahallede geçiyor ve karakterler arasında ilginç bağlantılar kuruluyor. Bu hikayeler, nostaljik bir tat bırakırken aynı zamanda zamana direnen meselelere de ışık tutuyor.

Kitabın adı olan “Filedelfiya” hakkında bilgi verir misiniz?

Kitaptaki hikayelerin geçtiği kasabanın Bizans dönemindeki adı Filedelfiya imiş. Bir rivayete göre, Yıldırım Bayezid kasabaya gelerek burayı çok beğenmiş ve adını Alaşehir olarak değiştirmiş. Hikayeler de bu tarz söylentilere dayanıyor. Gerçekçi bir dokuya sahip olan hikayeler, bir yandan yerel bir mahalle yaşantısını anlatırken diğer yandan Bizans entrikalarına göndermelerde bulunuyor.

“Filedelfiya Hikayeleri” geçmişe bir yolculuk yaparken mahalle ve komşuluk ilişkilerine odaklanıyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet, bu kitap gerçekten X kuşağı için nostaljik bir yolculuk niteliği taşıyor. Eskiden ev ziyaretleri, gece sohbetleri gibi geleneksel mahalle yaşantısının günümüzdeki yansımalarını anlatıyor. Yeni nesil için bu tür detaylar belki yabancı gelebilir çünkü teknoloji çağında yaşıyorlar. Ancak ben o eski günlerin bana kattıklarından memnunum ve çocuklarımın farklı bir deneyim yaşamasını da anlayışla karşılıyorum.

Kitaptaki “namus” konusu günümüzde hala geçerli. Özellikle kadınların maruz kaldığı şiddet konusunda neler söylemek istersiniz?

Coğrafyanın önemli olduğu bir ülkede doğduğum için genellemeler yapmak zor. Ancak Türkiye’de kadına yönelik şiddet konusunda önemli değişimler olduğunu kabul ediyorum. Toplumsal normlar evlilik öncesinde ilişkileri, kadınların bağımsızlığını artık daha fazla kabul ediyor. Ancak kanuni düzenlemelerde hala eksiklikler var ve kadınlar için ciddi bir tehdit oluşturabiliyor.

“Bir dönemin temsili”

“Filedelfiya Hikayeleri” dışında yazdığınız diğer eserler hakkında neler söylemek istersiniz?

Diğer kitaplarımdan farklı olarak, “Filedelfiya Hikayeleri” beni geçmişe götürdü ve daha masum bir dönemi hatırlattı. Yazdığım zaman diliminde daha cesur olduğumu düşünüyorum. Bu hikayeler, o dönemin sesini ve ruhunu yansıtıyor ve bana yazma sürecinde keyif verdi. Bugün bazı detaylar demode gelebilir ancak hikayeleri o dönemin ruhunu yansıttığı için değiştirmek istemedim.

Related Posts

AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? AÖL 3. dönem sınav başvurusu nasıl yapılır?

Açık Öğretim Lisesi 3. dönem kayıt yenileme süreci başladı. AÖL kayıt yenileme işlemi için adayların, öğrencilik durumu aktif, beklemeli ya da kayıt yenilememiş olması gerekiyor. Peki, AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? AÖL 3. dönem sınav başvurusu nasıl yapılır?

2025 İOKBS sonuçları ne zaman açıklanacak? İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı sonuç tarihi belli oldu mu?

27 Nisan 2025 tarihinde MEB tarafından gerçekleştirilen bursluluk sınavının tamamlanmasının ardından, gözler sınav sonuçlarına çevrildi. Peki, 2025 İOKBS sonuçları ne zaman açıklanacak? İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı sonuç tarihi belli oldu mu?

23 Nisan’da ne oldu?

23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açıldığı tarihtir. TBMM, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olan Ankara’da açıldı ve ülkenin yönetim merkezi haline geldi. Türkler için en önemli günlerden biri olan …

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Aile – Çocuk Masal Şenliği

İSTANBUL İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Aile – Çocuk Masal Şenliği programında konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, “Okulda öğretilenlerin, okulda davranış kazanılması gereken boyutları evde, ev ortamında …

Babasını sadece 12 gün görebildi! İbrahim Erkal’ın kızı Elif Su büyüdü

Türk müziğinin unutulmaz isimlerinden İbrahim Erkal, aramızdan ayrılalı tam 8 yıl oldu. “Yalnızım”, “Sırılsıklam” ve “Canısı” gibi hafızalara kazınan şarkılarıyla gönüllerde taht kuran sanatçı, 2017 yılında geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını …

Yapay zeka kullanılan filmler Oscar için yarışabilecek

Yapay zeka ürünü filmlerin sayısı her geçen gün artarken Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) bu gelişmeye kayıtsız kalmadı. Akademinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bu yıl …