TCMB: Üretici ve tüketicinin ödediği fiyatlarda ciddi farklılıklar var

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar son senelerde hem tüketicilerin hem de ekonomi yönetiminin en büyük gündem maddelerinden biri durumuna geldi. Taze meyve ve sebzelerde mevsimsel değişimler ve arz-talep dengesizlikleri nedeniyle yaşanan fiyat oynaklığı, enflasyon beklentilerini de negatif yönde etkiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Meyve-Sebze Piyasaları için Alternatif Göstergeler” Ekonomi Notu’nda meyve ve sebze grubuna dair gelişmelerin takibinin gerek gıda güvenliği gerekse sepet ağırlık yapısı göz önüne alındığında enflasyon açısından önemli olmasına rağmen mevcut veri setleri ve göstergelerin oldukça sınırlı olduğunun bilindiğine dikkat çekti.

TCMB’nin çalışmasında, bu dalgalanmaların daha yakından takip edilmesi için Hal Kayıt Sistemi (HKS) verilerini baz alarak yeni öncü göstergeler geliştirdi.

FİYAT DALGALANMALARINDA YENİ GÖSTERGE 

Gıda ve alkolsüz içecekler, TÜFE sepetinin yaklaşık yüzde 25’ini oluştururken, bu sepet içindeki meyve-sebze grubu fiyatlarının büyük oranda mevsimsel dalgalanmalar gösterdiği biliniyor.

TCMB’nin son çalışmasına göre, taze meyve-sebze arz ve fiyat gelişmelerini takip edebilmek için HKS bazlı miktar ve fiyat endeksleri oluşturuldu. Bu endeksler, enflasyon tahminlerinde daha doğru öngörüler sunarak para politikası kararlarına önemli bir katkı sağlayabilir.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ARASINDAKİ FARK AÇILIYOR

HKS’ye göre, üreticinin elinden çıkan fiyat ile tüketicinin ödediği fiyat arasında ciddi farklar yer alıyor. Çalışmada, bu farkın en büyük sebepleri arasında lojistik maliyetleri, aracılar ve düşük depolama kapasitesinin olduğu aktarılıyor. Aynı zamanda, iklim değişikliğinin üretim üzerindeki etkisi sebebiyle arz miktarlarında ani düşüşler yaşanabiliyor ve bu da fiyatları yükseltiyor.

Related Posts

Şirketlerden art arda ilk çeyrek açıklamaları

Farklı sektörlerdeki şirketler 2025 yılı ilk çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarına dair açıklamalarda bulundu.

Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ’in ardından TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verileri de yüksek fiyat artışlarının sürdüğünü ortaya koydu. TÜFE, aylık %3, yıllık ise %37,8 artış gösterirken, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon %48,7’ye ulaştı. 2025’in ilk dört ayında toplam …

Gözler bu toplantıda: ABD ve Çin ticaret masasına oturuyor

ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşında kritik bir adım atılıyor. Taraflar, ekonomik ilişkilerdeki gerilimi azaltmak ve ticari anlaşmazlıkları çözmek amacıyla müzakerelere başlıyor. İlk temas bu hafta sonu İsviçre’nin Cenevre …

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

İhtiyaç kredisine sıfır faiz! 75 bin lira verecek

Kredi faizlerinin rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde, bankalar müşteri çekebilmek için dikkat çeken kampanyalara imza atıyor. Bu kapsamda sıfır faizli kredi fırsatları yeniden gündemde. Rakamlar 75 bin TL’ye kadar yükseldi. İşte faizsiz kredi veren …