Meclis’in karnesi: AK Parti’nin teklifleri yasalaştı, muhalefetin 4 önergesinden 1’i yanıtlanmadı

Meclis’te 2024 Yılında Yoğun Geçen Mesai

ANKARA – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2024 mesaisi oldukça yoğun geçti. Siyasi partiler toplamda 946 kanun teklifi sundu ve 23 teklif kanunlaştı. Tüm kanunlaşan teklifler ise AK Parti’ye aitti.

DEM Parti Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun soru önergesine verilen yanıta göre, siyasi partilerin 4 önerisinden biri yanıtlanmadı. Siyasi partiler arasında uzlaşıyla oluşturulan Araştırma Komisyonu sayısı ise 5 oldu. İliç maden kazası, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, bebek ölümleri ve yapay zeka, muhalefetin araştırılması kararlaştırılan konular arasında yer aldı.

Partilerin Kanun Teklifi Sıralaması

2024 boyunca toplam 946 kanun teklifi Meclis’e sunuldu. En çok kanun teklifi sunan parti 370 teklifle CHP oldu. CHP’yi sırasıyla 209 teklifle DEM Parti ve 119 teklifle DEVA Partisi takip etti. İYİ Parti 57, MHP 26 ve Yeniden Refah Partisi (YRP) ise 26 teklif sundu.

2024 yılında 23 teklif kanunlaşırken, tüm kanunlaşan teklifler Adalet ve Kalkınma Partisi’ne aitti. Muhalefet partilerinin hiçbir teklifi gündeme alınmadı.

Soru Önergeleri ve Cevaplanma Durumu

2024 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne toplamda 13 bin 347 soru önergesi sunuldu. Bu önergelerin bin 814’ü zamanında cevaplandı, 6 bin 603’ü ise süresi geçtikten sonra yanıtlandı. Toplamda 3 bin 930 önerge yani 4’te biri cevaplanmadı.

En Çok Önerge Veren Parti: CHP

En çok önergeyi veren parti 5 bin 500 önerge ile CHP olurken, CHP’yi 4 bin 918 önergeyle DEM Parti takip etti. İYİ Parti bin 432, DEVA Partisi 418 ve SAADET-Gelecek Grubu ise 394 önerge sundu. AK Parti’nin önerge sayısı ise 29 oldu.

  • EMEP: 175
  • TİP: 95
  • MHP: 93
  • DP: 79
  • YRP: 66
  • HÜDA-PAR: 30
  • AK Parti: 29
  • DBP: 6
  • DSP: 2
  • Bağımsız: 110

İade Edilen Önerge Sayısı: 131

2024 boyunca toplamda 131 soru önergesi iç tüzüğe uygun olmadığı gerekçesiyle iade edildi. En çok önergeyi iade eden parti DEM Parti oldu ve DEM Parti’nin 91, CHP’nin 19, EMEP’in 7 ve İYİ Parti’nin 5 iade edilen önergesi bulunmaktadır.

Meclis’te belirli konular üzerinde kapsamlı çalışmalar yapmak üzere önerilen araştırma önergeleri arasında ilk sırada yer alan parti CHP oldu. CHP 633, DEM Parti 471, İYİ Parti 194, SAADET – Gelecek Grubu 70, MHP 9 ve AK Parti 5 önerge sundu.

Kurulan 5 Araştırma Komisyonu ve Çalışma Konuları

Sunulan araştırma önergelerinden 5’i üzerinde uzlaşı sağlanarak 2024 yılında 5 araştırma komisyonu kuruldu. Bu komisyonların çalışma alanları ise şu şekildedir:

  • İliç maden kazası
  • Yapay zeka
  • Çocuklara yönelik şiddet ve istismar
  • Kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılık
  • Bebek ölümleri

Related Posts

Son dakika… Saraçhane’de kitleye polis müdahalesi başladı

Saraçhane’de düzenlenen mitingin ardından polis kitleye biber gazı atmaya başladı

Servetiyle ABD’nin tarihi belgelerini satın aldı

46 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında yer alan İş İnsanı Ken Griffin, Amerika tarihinin en önemli belgelerini 18,1 milyon dolara satın aldı. 2 belge de Amerika Birleşik Devletleri için tarihi eser niteliğinde.

Polonya, 7 Temmuz’dan itibaren Almanya ve Litvanya ile sınır kontrollerini başlatıyor

Polonya, 7 Temmuz’dan itibaren Almanya ve Litvanya ile sınır kontrollerini başlatıyor

İsrail’de aşırı sağcı bakandan Netanyahu’ya Gazze’ye saldırı çağrısı: Esir takası görüşmelerine karşı çıktı

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, esir takası görüşmelerinin durdurulmasını talep etti. Başbakan Binyamin Netanyahu’ya seslenen Smotrich, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların sürdürülmesi çağrısı yaptı.

Son Dakika… Hatay’daki yangın yerleşim yerine sıçradı: Vatandaşlar alevleri çığlık atarak izledi

Son Dakika Haberi… Hatay’ın Antakya ilçesi Karaali mevkiinde çıkan orman yangını evlerin bulunduğu yerleşim bölgesine sıçradı. Vatandaşların evlerine doğru giden yangına görünce ağladığı ve çığlık attığı görüldü.

Lütfü Savaş’ın avukatı: CHP yönetimi Kılıçdaroğlu’na verilmeli

Lütfü Savaş’ın avukatı CHP Genel Başkanı Özgür Özel için ‘gayrımeşru genel başkan’ derken yönetimin de eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na devredilmesini istedi. Savaş’ın avukatı kayyum taleplerinin de olmadığını belirtti.